Faq

Algemeen (2)

Welke vergoeding krijg ik bij mijn energieleverancier?

 

 

Als je zonne-energie opwekt, wordt bij het opmaken van je jaarafrekening jouw opgewekte zonne-energie afgetrokken van de door jou gebruikte energie. Je betaalt dan alleen de energie die je meer hebt verbruikt dan dat je  heeft opgewekt. Salderen heet dat.

Mocht je meer zonne-energie produceren dan je verbruikt, dan krijg je bij jouw eindafrekening een vergoeding over het door jou terug geleverde surplus. Mocht je willen weten hoeveel die vergoeding is en hoe de regels rond salderen er uit zien bij de verschillende energie leveranciers? Op deze website kun je snel zien welke regels en tarieven energieleveranciers hanteren en kun je ze makkelijk vergelijken.

 

 

Hoe bereken ik de actuele terugleververgoeding voor salderen?

Energievergelijk.nl heeft onlangs een energiewijzer gepubliceerd die de actuele terugleververgoeding voor salderen per energieleverancier opsomt. Bekijk hier de energiewijzer. Het overzicht zal na iedere wijziging worden bijgewerkt, zodat de vergoedingen altijd actueel zijn.

Kijk hier voor meer informatie over de energiewijzer.

Campagne Zon Zoekt Drent (2)

Wat houdt de campagne in?

De Natuur en Milieufederatie Drenthe gaat samen met de provincie en gemeenten voor meer megawatt zonne-energieopwekking in Drenthe. Aanleiding zijn de mogelijkheden van de zonnekaart en een nieuwe zonnelening. 

Er zijn veel mensen met interesse in zonnepanelen. Ook zijn er middelen, regelingen en mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen te vergemakkelijken. De stap om daadwerkelijk tot aanschaf van panelen over te gaan, geeft echter vaak veel vragen en dillema’s. Daarom is de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met de provincie en Drentse gemeenten gestart met de campagne ‘Zon zoekt Drent’.

Wie organiseert de campagne?

Zon zoekt Drent is een initiatief van de provincie Drenthe, Drentse gemeenten, SNN en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Zonnekaart (1)

Wat houdt de zonnekaart in?

Met de zonnekaart is binnen een paar muisklikken te zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Ga dan naar www.drenthe.zonnekaart.nl, klik op jouw gemeente en vul je adres in. Je ziet ook gelijk wat jouw dak aan energie kan opleveren en hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt.

Zonnelening (8)

Hoe vraag ik de zonnelening aan?

Doorloop hier het stappenplan om de zonnelening aan te vragen.

Welke voordelen heeft een zonnelening?

Door de rentekorting die zonnelening biedt, is de maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen al snel hoger dan de maandelijkse kosten van de lening. Laat u bijvoorbeeld 15 zonnepanelen plaatsen dan is de opbrengst in het eerste jaar al hoger dan het aflossingsbedrag van de lening.

Voor welke kosten mag ik met de lening aanvragen?

 • de aanschafkosten van de zonnepanelen, zonneboiler(s) en/of overige duurzame technieken;
 • de in redelijkheid gemaakte installatiekosten van zonnepanelen, zonneboiler(s) en/of overige duurzame technieken;

Wie komt er in aanmerking voor de zonnelening?

De voorwaarden waaraan u moet voldoen, legt uw gemeente of provincie vast in een regeling. Deze zijn terug te vinden in het schema in de folder ‘zonnelening 2016′ (pdf).

Maar er zijn ook kenmerken die voor iedere aanvrager hetzelfde zijn (van de website van SVn):

 • De lening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- (afhankelijk van de regeling van uw gemeente of provincie).
 • Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag bedraagt de looptijd 15 jaar.
 • De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de aanvraag bij SVn en is gebaseerd op het 10- of 15-jaars rentetarief van SVn, met daarop een korting van 3% (minimaal rentepercentage 0,50%). De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening. Kijk voor de actuele rentetarieven hier.
 • De Duurzaamheidslening betreft een jaarannuïteitenlening en wordt dus annuïtair afgelost. Met annuïtair terugbetalen heeft u uw Duurzaamheidslening op de einddatum helemaal terugbetaald. Wat betekent annuïtair lenen? Het te betalen bedrag op basis van jaarannuïteiten moet steeds voor 1/12 deel worden voldaan voor de laatste van de maand. De maandtermijn bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het aflossingsdeel wordt per 31 december van ieder jaar met de restschuld verrekend. Het aflossingsdeel zal gedurende de looptijd van de lening jaarlijks groter worden. Het rentedeel zal jaarlijks kleiner worden. Uw maandtermijn blijft gelijk.
 • Op het moment dat een aanvrager ouder is dan 75 jaar wordt het inkomen op € 0,00 gesteld en wordt de aanvraag afgewezen. Als er twee aanvragers zijn en er één jonger is dan 76 jaar, dan wordt het inkomen van de aanvrager die jonger is dan 76 jaar wel meegenomen in de beoordeling en het inkomen van de andere aanvrager (ouder dan 75) niet.​
 • De afsluitkosten zijn 2% over de hoofdsom van de lening.
 • De lening wordt onderhands verstrekt.
 • De lening wordt verstrekt via een bouwkrediet.
 • Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van € 250,-).

 

 

 

Waarom zou ik met behulp van een zonnelening zonnepanelen aanschaffen?

Zonne-energie opwekken loont: jouw energierekening daalt, jouw huis stijgt in waarde en jouw energiehuishouding wordt duurzamer. Misschien ben je daarom al langer aan het nadenken over de aanschaf van zonnepanelen of zonneboilers, maar kom je er qua financiën niet uit. Wellicht is de zonnelening de oplossing. De lening heeft weinig voorwaarden, heeft een lage vaste rente en de aanvraag is overzichtelijk.

Waar moet een aanvraag voor de zonnelening aan voldoen?

Voorwaarden:

 • je bent eigenaar van een woning met het adres in Drenthe waarop of waarbij de zonnepanelen, zonneboiler(s) en/of overige duurzame technieken geplaatst worden;
 • de zonnepanelen zijn voorzien van een TÜV-ID certificaat;
 • de zonneboiler is voorzien van een Solar Keymark certificaat.

Daarnaast is er een aantal standaardvoorwaarden voor het aanvragen van een lening, waaronder een krediettoets. Heb je vragen over deze krediettoets? Neem dan contact op met het SVn via (033) 253 94 01.

Waar komt het geld van de lening vandaan?

De financiële partner van de regeling is het ‘Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten’ (SVn). Meer informatie over actuele rentepercentages vind je op www.svn.nl.

Welke verplichtingen gelden er voor een zonnelening?

Er is een aantal standaardvoorwaarden voor het aanvragen van een lening, waaronder een krediettoets. Wil je een indicatie of je kredietwaardig bent? Of heb je vragen over deze krediettoets? Neem dan contact op met het SVn via (033) 253 94 01.