Regelingen en subsidies voor particulieren

Hieronder vindt u een overzicht van nationale, provinciale en gemeentelijke regelingen en subsidies voor particulieren op het gebied van energie.

Landelijk

De energiebespaarlening
De energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Via maandelijkse betalingen van de lening spreidt u de kosten over meerdere jaren. Klik hier voor meer informatie.

BTW-teruggave particulieren bij aanschaf zonnepanelen
Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013. Klik hier voor meer informatie:

Particuliere Collectieve inkoop zonnepanelen
Particuliere Collectieve inkoop zonnepanelen (Zon-zoekt-dak van Vereniging eigen Huis) en energie is vaak voordeliger dan het aanschaffen van zonnepanelen per dak.

 

Provincie Drenthe
In de provincie Drenthe zijn voor particulieren 2 verschillende leningen beschikbaar: de duurzaamheidslening voor energiebesparing en de zonnelening voor energieopwekking.

Lening: Duurzaamheidslening
Als particuliere woningbezitter in Drenthe kunt u tussen de 2.500 euro en 15.000 euro lenen die u investeert in energiebesparende maatregelen voor uw woning. U betaalt een lage rente op de duurzaamheidslening. Het wordt zo financieel aantrekkelijk uw woning energiezuinig of misschien zelfs energieneutraal te maken. Kijk voor voorwaarden, aanvragen van de lening en meer informatie op: www.snn.eu/iebb.

Lening: Zonnelening
De zonnelening is een lening van de provincie Drenthe voor het opwekken van zonne-energie. Bent u een particuliere woningbezitter in Drenthe? Dan kunt u tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de aanschaf of installatie van zonnepanelen, zonneboilers of andere duurzame technieken gericht op het winnen van zonne-energie. Klik hier voor meer informatie.

Subsidie: Drentse Energiepremie
Vanaf 14 april 2014 kunnen inwoners uit de provincie Drenthe maximaal €3.050,- subsidie krijgen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De subsidieregeling richt zich op particuliere woningeigenaren die op een innovatieve wijze willen investeren in de energetische verbetering van hun woning. Klik hier voor meer informatie.

Subsidie: rijden op klimaatvriendelijke brandstoffen
Particulieren, gemeentelijke overheden, overheidsinstellingen en ondernemingen in Drenthe kunnen een subsidie aanvragen voor het gebruik van klimaatvriendelijke brandstoffen of het rijden op elektriciteit. De subsidie bedraagt maximaal €3.500 euro per voertuig en geldt voor maximaal 10 voertuigen per aanvrager per kalenderjaar.

 

Gemeente Assen

Kortingsbon voor energieadvies
De gemeente Assen stelt een kortingsbon ter waarde van €250 beschikbaar voor energieadvies. Kijk hier voor meer informatie.

Gratis dakscan (digitaal via Energieloket gemeente Assen)
Via het digitale energieloket van de gemeente Assen kan per dak in de stad worden bepaald hoe de ligging van het dak is ten opzichte van de zon, wat de opbrengst zou kunnen zijn van zonnepanelen, de globale kosten en de verwachte terugverdientijd. Kijk hier voor meer informatie.

 

Gemeente Meppel

Duurzaamheidslening van de Gemeente Meppel
De Gemeente Meppel hanteert de standaard duurzaamheidslening van de Svn. Als aanvulling heeft de gemeente Meppel de financiering van zonnepanelen er ook onder gebracht. U kunt uw zonnepanelen financieren via de Gemeente Meppel. Een labelsprong (naar label c) is niet nodig. Ook is een epa-advies niet nodig.  Kijk hier voor meer informatie.