Collectief zonnepanelen aanschaffen

Naast de individuele huishoudens, die zonnepanelen willen aanschaffen, zijn er ook mensen die dit collectief willen aanpakken. Door het samen op te pakken, kan je elkaar namelijk helpen en heb je soms prijsvoordelen. Iedereen kan een gezamenlijk inkooptraject voor zijn of haar omgeving opzetten.

Stappenplan:

 1. Vraag naar de interesse
  Vraag je buurtgenoten of zij interesse hebben om zonnepanelen te kopen. Probeer met een aantal buren een werkgroep op te zetten om gezamenlijke aanschaf te organiseren.

 

 1. Welke daken zijn geschikt?
  Ga naar drenthe.zonnekaart.nl, klik op jouw gemeente en vul de adressen in. Je ziet binnen enkele muisklikken welk dak geschikt is en wat de mogelijkheden zijn.

 

 1. Heb ik een vergunning nodig?
  Voor sommige daken is via de gemeente een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld voor monumentale panden. Kijk op omgevingsloket.nl of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij jouw gemeente.

 

 1. Neem eventueel contact op met het Servicepunt Energie Lokaal Drenthe
  Drentse lokale energiegroepen kunnen gebruik maken van het servicepunt van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Neem voor ondersteuning bij het vormgeven van jouw ideeën contact op met het servicepunt via servicepunt@nmfdrenthe.nl. Meer informatie over het Servicepunt lees je hier.

 

 1. Zoek leveranciers
  Door heel Nederland zitten bedrijven die zonnepanelen installeren. Kijk hier voor een overzicht van de bedrijven in de buurt.

 

 1. Vraag offertes aan
  Ga in gesprek met verschillende aanbieders en vraag, aan de hand van het aantal positieve reacties van je buurtgenoten, samen verschillende offertes aan. Sommige bedrijven werken met standaard pakketaanbiedingen. Let erop dat iedereen een persoonlijk advies en een persoonlijke offerte krijgt.

 

 1. Beoordeel de offertes
  Vergelijk de prijzen voor de installaties en kijk goed wat er wel en wat er niet in de offerteprijs is meegenomen (alle installatiekosten, omvormer & elektrawerk). Wordt er een collectiviteitsvoordeel (groepskorting) berekend, omdat de installateur in één buurt gaat werken of omdat hij goedkoper kan inkopen? Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. De verschillende installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen:

 

 • Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar.
 • Kies alleen voor panelen met het TÜV-ID certificaat.
 • De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken.
 1. Maak een keuze en maak een afspraak met het bedrijf naar keuze
  Maak het liefst samen met een aantal buurtgenoten een keuze voor een bedrijf. Laat het bedrijf een afspraak maken met álle geïnteresseerden.

 

  1. Organiseer een ondertekenmoment
   Tijdens het ondertekenmoment kunnen alle mensen die willen samen hun handtekening onder de offerte zetten. Na installatie van de panelen kan er eventueel een feestelijk moment aan gekoppeld worden.

 

  1. Licht de energieleveranciers in
   Zorg dat iedereen zijn of haar energiemaatschappij inlicht, zodat zij niet in verwarring komen door het plotselinge lagere energieverbruik of de teruggeleverde stroom.

 

 1. Vraag eventueel subsidie aan
  Indien dit in jouw gemeente van toepassing is, of vraag de BTW terug indien dit nog mogelijk is.


Folder downloaden
Je kunt ook onze folder ‘Zonnepanelen aanschaffen’ downloaden. Hierin staan alle stappen op een rij.

 

Geen mogelijkheid voor panelen op je eigen dak?

Kunnen of mogen er op jouw dak geen zonnepanelen geplaatst worden? Of wil je ze niet op je eigen dak? Dan kan je toch profiteren van zonne-energie. Het Rijk heeft daarvoor de Regeling Verlaagd Tarief bedacht, ook wel ‘de postcoderoosregeling’ genoemd. De postcoderoosregeling is speciaal bedoeld voor coöperaties van inwoners die gezamenlijk een zonne-installatie oprichten. Door de regeling hoeven leden van zo’n coöperatie geen energiebelasting te betalen en dat scheelt behoorlijk op de elektriciteitsrekening. De regeling geldt voor mensen die in de postcodegebieden rondom de installatie wonen en deelnemen (investeren) in de coöperatie.

Wil je weten of er een postcoderooscoöperatie bij jou in de buurt is? Of wil je zelf met een aantal mensen aan de slag met zo’n coöperatie? Neem dan contact op met het Servicepunt van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.