Zonneboiler aanschaffen

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Zonnepanelen leveren elektriciteit, zonneboilers warm water. Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas: zonlicht raakt nooit op, en bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij. Een huishouden met 4 personen stookt zo’n 210 m3 gas minder, dat scheelt 380 kg CO2-uitstoot per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden zorgt met gas- en stroomverbruik voor 4100 kg CO2-uitstoot. Als er niet genoeg zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor het warme water. Je staat dus nooit onder een koude douche.

Stappenplan aanschaffen zonneboiler:

1. Is jouw woning geschikt voor een zonneboiler ?
De ligging van, en zoninval op je dak moet geschikt zijn voor het installeren van zonnecollectoren. Tevens moet er onder het dak genoeg ruimte beschikbaar zijn voor een opslagvat. Test op de Zonnekaart of jouw dak geschikt is.

2. Vraag naar ervaringen van anderen en win informatie in.
Ga hiervoor naar drentsenergieloket.nl.

3. Zoek leveranciers
Kijk voor een overzicht op drentsenergieloket.nl.

4. Vraag offertes aan en vergelijk ze.

5. Kijk of je een zonnelening of subsidie kunt afsluiten
Bij gemeente, provincie of landelijke instellingen zijn wellicht subsidies of leningen aan te vragen voor het verduurzamen van je huis. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl om het uit te zoeken.

6. Maak een keuze en laat boiler en eventuele panelen installeren
Samen met de installateur wordt bepaald hoeveel zonnecollectoren jouw gezin nodig heeft en hoe groot de inhoud van het opslagvat moet zijn. De grootte van je gezin en je reële energie- en warmwaterverbruik zijn hierop van invloed. De zonneboiler wordt geïnstalleerd en gekoppeld aan het sanitaire circuit en eventueel aan je bestaande CV-installatie.

7. Nazorg en onderhoud
Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw zonneboiler aanzienlijk en verzekert de energie-efficiëntie. Eens in de 5 jaar onderhoud is vaak voldoende.

 

Folders downloaden
Je kunt ook onze folder ‘Zonneboiler aanschaffen’ downloaden. Hierin staan alle stappen op een rij.