Zonnelening

Ben je een particuliere woningbezitter in Drenthe en wil je investeren in het opwekken van zonne-energie? De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten stellen gezamenlijk een budget beschikbaar om dit te realiseren. Heeft jouw gemeente een lening beschikbaar gesteld? Dan kun je tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de aanschaf of installatie van zonnepanelen, zonneboilers of andere duurzame technieken gericht op het opwekken van zonne-energie.

Het bedrag dat je kunt lenen is minimaal € 2.500,– en maximaal € 7.500,– per aanvrager met een looptijd van 10 jaar. Door deze lening te voorzien van een rentevoordeel wil de provincie Drenthe je financieel ondersteunen met het opwekken van energie. Je kunt slechts eenmaal een lening ontvangen.

Aanvragen zonnelening

De zonnelening is digitaal aan te vragen via de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Let op: aanvragen is alleen mogelijk als voor jouw gemeente het beschikbare budget bekend is gemaakt. Kijk hieronder of en wanneer je in jouw gemeente een zonnelening kunt aanvragen.

Subsidieloket open

Subsidieloket gesloten/ uitgeput 

Voorwaarden zonnelening

  • er kan een lening aangevraagd worden voor de kosten van installatie en aanschaf van:
    • zonnepanelen;
    • een zonneboiler en/of overige duurzame technieken gericht op de winning van directe zonne-energie.
  • je bent eigenaar van, of je hebt een voorlopig koopcontract voor,  een woning met het adres in Drenthe waarop of waarbij de zonnepanelen, zonneboiler(s) en/of overige duurzame technieken geplaatst worden;
  • je bent niet ouder dan 75 jaar;
  • de aan te schaffen zonnepanelen zijn voorzien van een TÜV-ID certificaat;
  • je hebt de zonnepanelen nog niet aangeschaft of geïnstalleerd en je hebt nog geen offerte ondertekend hiervoor.

Naast deze specifieke voorwaarden is er een aantal standaardvoorwaarden voor het aanvragen van een lening, waaronder een krediettoets. Heb je vragen over deze krediettoets? Neem dan contact op met het SVn via (033) 253 94 01.

Ga nog geen verplichting aan!

Let op: vraag eerst de zonnelening aan, voordat u verplichtingen aangaat met installateurs. Geef nog geen opdrachten en teken nog geen offertes, voordat u een ontvangstbevestiging van uw aanvraag heeft ontvangen. Maatregelen die al zijn uitgevoerd, komen helaas niet in aanmerking voor de zonnelening.

Weet u niet zeker of u een verplichting bent aangegaan? Bekijk dan deze checklist. 

Wie verstrekt de lening?

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland voert de subsidieregeling samen met SVn uit.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, kortweg SVn, is een onafhankelijke financiële partner voor gemeenten, provincies, woningcorporaties of andere marktpartijen in volkshuisvesting.

De zonnelening is een duurzaamheidslening. Dat betekent dat de voorwaarden van de duurzaamheidslening van het SVn van toepassing zijn. Kijkt u voor meer informatie op de website van SVn.

Meer weten?

Kijk op www.snn.eu/zonnelening2017 of neem contact op met het Drents Energieloket.

Of download de folder over de zonnelening. (pdf)

Een aantrekkelijk alternatief

Is in uw gemeente de Zonnelening niet beschikbaar? Dan is de Energiebespaarlening gezien de huidige zeer lage rentetarieven (1,0% – 1,5%) mogelijk een aantrekkelijk alternatief om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. Maximaal 75% van de hoofdsom van de Energiebespaarlening kunt u namelijk gebruiken om uw zonnepanelen te financieren mits gecombineerd met dakisolatie en eventuele andere maatregelen.

Meer informatie over de Energiebespaarlening is te vinden op www.energiebespaarlening.nl/drenthe.